Karel a rytíři, R. Fučíková, Mladá fronta

"Přece odpuštění. To jediné má moc přetrhnout zničující řetěz odplaty."

Následník trůnu, sedmiletý Václav, vyráží se svými průvodci roku 1323 na čtyřtýdenní cestu do Paříže na francouzský královský dvůr, kde bude biřmován a získá jméno Karel. Zde se setká se svou budoucí královnou Markétou z Valois. Svou cestu začne jako malý nezkušený kluk, dokončí ji však jako mladý rozumný mládenec, který ví, co se sluší a patří na rytíře. Cestou ho provázejí rytíři a dva kněží.


Vyprávění o rytířích začne ve chvíli, kdy družinu s mladým princem přepadnou raubíři. Václav celý otřesený a vyděšený jen překvapeně kouká na odvahu a bojovnost rytířů.

"Kolik odvahy a kolik rozvahy má mít správný rytíř, Osmunde?"

A tak během výpravy začínají kněží vyprávět princi příběhy o velké odvaze slavných evropských rytířů.


Kniha je věkově psaná pro děti od 8 let, ale přečetla jsem si ji ráda i já. Kdo z nás by si vybavil děj středověké literární památky "Píseň o Nibelunzích"" Zde krásně  převyprávěna do jednodušší podoby. Jednodušší, ale rozhodně ne jazykově chudší.


Během cesty učili mladého Václava jízdě na koni. K tomu se připojilo vyprávění o nejslavnějším z jezdců, o Georgiosovi. Tedy o svatém Jiří a o jeho příběhu.

"Je ochráncem všech jezdců."


Během putování si osvojuje jízdu na koni, šachy, střídmost, rozvahu, odpouštění, soucit i rozvahu. K tomu jsou zvolená vhodná vyprávění. O Martinovi na bílém koni,, o Karlu Velikém, o králi Artušovi a královně Guinevře a také o svatém Václavovi. 

"Ten, kdo stejně jako Martin pokorně slouží lidem kolem sebe, projevuje větší odvahu, než když mává mečem nad hlavou."


 Příběh této cesty je zakončen hostinou na královském dvoře a seznámením s Blankou. 

"Blanka nejdřív sklopila oči, ale pak se na Karla usmála. I princ se usmál, až se ukázalo, že mu vepředu chybí zub."

Kniha je o vnějších vlivech, které formovaly budoucího panovníka, ale také o duchovní cestě, kterou ušel od začátku.

Ke konci knihy je popsáno, co se skrývá za příběhy, jaké byly předlohy a historické okolnosti příběhů. Většina původních příběhů se předávala z generace na generaci převážně ústní formou a příběhy se různě obměňovaly. Autorka při převyprávění klade důraz na ctnosti a odvahu rytířů.
Ilustrace jsou buď menší nebo celostránkové- celostránkové jsou všechny kreslené na červeném podkladu, celkově přispívají k působivosti knihy.


Na úplném konci jsou vysvětlivky s popisem některých výrazů.


Perfektně udělaná kniha o historii, která nenudí, má spád, má hlavu i patu. Nejen pro děti, ale i pro dospělé. Nenásilné seznámení s historií. Vše doplněno skvělou ilustrací Renáty Fučíkové.

Od 8 let výš






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu