Hravouka, T. Vostradovská, Běžíliška

"Kravička dělá bů, pejsek dělá haf haf. Hm. Neba? Neba. Co takhle si radši počíst o tom, jak v lese tlejí opadané listy, prohlédnout si, jak vypadá noha žáby a kdo si nejradši pochutná na myšce? "

Naučná knížka ve čtivém stylu, kterou provází věděníchtivá myška.
Myška je zvědavá, má ráda technické encyklopedie, knihy o letectví, o cyklistice a o objevech. Jednou, když takhle studovala, vyklubal se v její noře kořínek. Myšku napadlo, že by se jí líbila encyklopedie o přírodě, aby věděla, kde se všechny ty kořínky berou.


Ale žádnou doma neměla. A tak si řekla, že si ji napíše sama. Začala pátrat kolem nory, v lese, u rybníka a  na zahradě. Nakonec tu encyklopedii vážně sepsala.


Malý čtenář během pátrání s myškou zjistí více o potravním řetězci, o fungování mraveniště, o tom, jak rostou stromy, jak spočítat stáří stromu, o zvucích lesa, o životě pod vodou a v bahně.


Děti si mohou podle návodu založit herbář, mohou pozorovat brouky, založit jezírko či květník.


Krásná velkoformátová kniha, milé ilustrace, naučný obsah.


Knihou mohou listovat starší děti a učit se o přírodě a fungování věcí v ní, menší děti mohou hledat myšku na obrázcích, učit se o nových zvířátkách.


Nemusíte se bát, že byste se zapotili při vzpomínání na názvy zvířat a květin. U každého je malá číslovka a dole na stránce si přečtete pojmenování.


Kniha získala ocenění 2017 Zlatá stuha- Literatura faktu pro děti a mládež.
Dále 2017 - nominace Magnesia Litera - za knihu pro děti a mládež.

 

Touha myšky po vědění se nenásilnou formou předává i na čtenáře. Inspirativní kniha, která děti zvedne a nutí je jít zkoumat přírodu, kterou máme na dosah. Výborně pojatá kniha, dítě se okamžitě stává součástí příběhu. Ilustrace milé a hezké.


Na www.hravouka.cz je i aplikace do mobilů.

3-10 let

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu