Jde sem lesem, D. Krolupperová, E. Chupíková, Portál

"Už mu vůbec nevadilo, že babička chytí jen pět televizních programů. To, co s babičkou zažil, bylo lepší než všechny televizní pořady světa."

Krásná kniha o chlapečkovi z města, který musí strávit prázdniny u nudné babičky na nudné chalupě u nudného lesa. Televizi sice má, ale jen s pěti kanály, o netu neví nic, a o wi-fi ani neví, že existuje. Toník je nešťastný, nudí se a proklíná vše okolo. Naštěstí si během pobytu u babičky najde i hezká místa, rybník, super cesty na cyklovýlety a nové kamarády. A vztah s babičkou? Zjistil, že babička vládne zajímavou mocí. Z obyčejných "kytek" umí udělat mastičky, čaje, odvary a kloktání. Vládne znalostí bylin. To Toníka ohromí. K tomu si přidejte dobrodružství v lese se skřety, skřítky a lesními panenkami a máte prázdniny jako malované. A i trochu tajemna tu bude.


Celá knížka je jeden příběh rozdělen do několika kapitol. Každá kapitolka je věnovaná jedné bylince. Bylinka je vždy krásně vyobrazena, popsána, i to, jak pomáhá, kde ji najdeme. V následující kapitolce Toníkovi pomůže při jeho dobrodružství v lese. Například šalvějové kloktání na krk, kostival na vyvrtnutý kotník, odvar z heřmánkových květů na odřeniny, levandule k boji proti komárům.



Na konci každé kapitoly jsou otázky (i s odpověďmi) na procvičení, k upevnění poznatků o bylince, které byla kapitolka věnovaná.
Na první pohled by se mohlo zdát, že je to čtení jen pro holky. Ale není to tak. V knize se vypráví o pověsti o zlém loupeživém rytíři, který chodí strašit po lese. To syna drželo v napětí až do konce. Každý večer se těšil na čtení, nestačila mu jedna kapitolka, ke konci jsme četli už čtyři najednou.



Nádherná knížka o tom, že reálný svět je nejkrásnější, že i obyčejně vypadající rostlinka může pomoci. Pro všechny, kteří chtějí ukázat dětem z přírody co nejvíc. A pro všechny lékárníky :-D


Kouzelné čtení s kouzelnými ilustracemi o kouzelné moci bylin, o kouzlu odpouštění a o vnímání svých předků a o úctě k rodině.


5let a výše

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu