Šedík a Bubi, E. Stará, M. Stará, Pikola

"Bubi se sesula na podlahu a hlesla: "A jsem zase zbytečná.""

Kniha o kocourkovi, o odstrkovaném kotěti, které si po odchodu maminky hledá v domě svůj pelíšek. Na půdě, ve staré skříni mezi voňavými svetry najde útočiště i kamarádku. Ztracenou čepici. Zažívají spolu dobrodružství, legrace i smutky. Oba si občas zastesknou. Bubi by ráda někomu hřála hlavičku, ráda by vylezla na zahradu či do kina. A Šedík by se zas rád viděl s maminkou. Budou nakonec šťastní oba dva?


Kniha mě okamžitě zaujala svojí obálkou. A obrovské překvapení. Moje nadšení z knihy sdílí i můj syn nečtenář, kterého moc knih nebaví a nejraději listuje lego katalogem :-D. Šedíka a Bubi musím číst poslední týden každý večer a vždy ji musíme přečíst celou.
Kniha má v sobě jen několik barev, béžovou, odstíny černé, bílou a růžovou. Delší text střídá jednoduchý komiks či popisný obrázek.


Obsah i text je ideálně nachystán a připraven pro začínající čtenáře. V knize je použit speciální typ písma, který usnadňuje čtení i těm, kteří se potýkají s dyslexií.


Kniha byla oceněna Zlatou stuhou za rok 2019 za výtvarnou část. A právem. U obrázků se baví i dospělí. Například drobné komiksy a hra na schovávanou.


Text je členěn na krátké úseky, které střídá komiks, větší obrázek s bublinami psanými velkými tiskacími písmeny, stripy nebo velký obrázek. Na druhou stranu to ani nepůsobí chaoticky a rušivě. Děti se nenudí, stále chtějí číst dál a dál.
Kniha má na obálce drobnou poznámku "Čtení i pro nečtenáře!", a je to také pravda. Školkovým dětem stačí prohlížet a příběh si domyslí.


My jsme s knížkou nad míru spokojeni, rozhodně získá trvalé místo v naší knihovničce.
Milý příběh, pestrý vizuální obsah, krásná ilustrace, grafika a font vhodný pro začínající čtenáře a jako celek skvěle vymyšlená kniha.



3-10 let

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu