To je Hongkong, M.Šašek, Baobab

“Tohle jsou tradiční čínské šaty- čchi-pchao”

Další z cestopisů nakladatelství Baobab s kresbami Miroslava Šaška. Tentokrát nás jeho ilustrace provede Hongkongem. Celá kniha je kouzelně pestrobarevná.


Dozvíte se více o victorijském přístavu (“Přístav vyhledávali obchodníci s opiem, piráti a tajfuny. Z těch se sem dnes vracejí už jen tajfuny.”), o tradičním oblečení, o střetu vědy, moderní techniky a tradicí (“V malých krámcích čínské mozky- za pomoci počítadel- sčítají, kolik dnes vydělaly.”), o využití bambusu, o zdejší oblíbené cukrovince (cukrová třtina), o ruchu velkoměsta ( tramvaje, rikšové, zdejší obyvatelé), o politických poměrech, o vodních lidech.


Zjistíte co jsou džunky a sampany, co byl Aberdeen, komu se říká amah, co znamená KUNG HEI FAT CHOI!, co je pro zdejší obyvatele nejvzácnější (překvapivě pár dní volna) .


Poučíte se o jejich náboženstvích, čemu se říkalo orientální Disneyland, podle čeho se poznají Kantoňané a podle čeho Hakkové, co se zde považuje za traktor, jaké je zde nejstarší čínské umění, co se zde označuje nebeskými kameny a o dnes již zakázaném obchodování se slonovinou.



“Tak to je Hongkong, průvodce mu říkají perla Dálného východu, Číňané ho nazývají Vonný
přístav. Žádná slova nedokážou popsat jeho ohromující půvab ani vitalitu a
podmanivé kouzlo zdejších lidí.”


Z ilustrací na mě působila živost, pestrobarevnost, exotika. Tématu sluší i velký formát.
Kresby zapůsobí lépe než fotografie.
Na konci knihy najdete upřesňující informace k informacím v knize
(jak doba postoupila, Hongkong se mění) a novinky nejbližších let (obří Buddha,
mořský park, lanovka a další).




“Co vstoupí do oka, už nikdy neopustí srdce. (čínské přísloví)”


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu