Chirurg, P. Dvořáková, Host

„Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“

Příběh z lékařského prostředí. Chirurg z velkého města způsobí průšvih, musí odejít na menší město, do menší nemocnice s průměrnými výkony. Příběh o tom, že si člověk může vytvořit ze života svoje vlastní peklo. O tom, jak se vyhrabat ze dna, o závislostech, a o rodině.

"Každej normální člověk do poslední chvíle bojuje, jen aby neměl prdel na břiše, ale tenhle se na to vyloženě těší."


"...emitka přetekla a žlučník pěkně elegantně zahučel do výlevky."

Příběh věrně vystihuje nemocniční prostředí, je znát, že autorka má vzdělání i zkušenost z nemocnice. Popisuje chod a vlastnosti oddělení velmi výstižně a barvitě. Píše odbornými termíny i zdravotním slangem. Empír, operativa, pacoš, obíhačka, konzilium, lékařák, labina a například dermoidální cysta.
Civilní příběh doktora, psaný ich formou v hovorové češtině. Je to jako sedět v hrdinově hlavě a prožívat s ním jeho život. Nakouknout do hlavy mužům. Rozhodně to pomohlo čtivosti.


"...někdo tak křehkej se dal na takovej řeznickej obor."

Obsahuje klasický scénář všech příběhů z tohoto prostředí. Přetažený doktor, který si vláčí svůj životní balvan, otrávená manželka, nesnesitelní tchánovci, pubertální děti, problémy v rodině, závislosti, křivák šéf, poměry mezi sestřičkama a doktorama, úplatky a méně vážné až velmi nepříjemné diagnózy.
Děj ubíhá rychle, žádné velké skoky ani obraty, žádné složitosti. Spíš oddychová četba.
Jediné, co mi nevyhovovalo bylo, že jsem vyloženě nesympatizovala s žádnou postavou. Hrdina mi přišel arogantní, sebestředný a vulgární , jeho žena ukručená, protivná a sebelítostivá.
Knihu mohu doporučit, na dovolenou, na oddech od náročnější četby, do čekárny. Dlouho vám pod kůží ale asi nezůstane. Co ale zůstane, je obdiv k lékařům a sestřičkám.

"Platí tu jiný pravidla hry, skoro jako v kostele. Pacient je nade vše, nad všechny průsery světa, který člověk musel povinně nechat  i s hadrama za dveřma filtru."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu