Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství, T. Meirová, J. Albertová, Práh

"Těšilo ho vědomí, že to, co se mu podařilo vykonat, je mnohem lepší a sladší než jakýkoli kopeček zmrzliny, který kdy prodal nebo snědl."

Příběh jednoho italského a maďarského chlapce, které spojuje láska ke zmrzlině a druhá světová válka.


Francesko byl malý italský chlapec, který miloval zmrzlinu svého strýčka. Každý den si našel čas, aby kolem strýčka prošel a nějakou příchuť ochutnal. Z chlapce vyrostl ve velké kluka, z kluka vyrostl dospělí muž. Zmrzlinu miloval stále, i přesto, že se odstěhoval z Itálie do Budapeště.


Po Budapešti chodil dlouho, ale nenašel tak dobrou zmrzlinu, jakou dělával jeho strýček. A tak dostal nápad, on si to nejlepší zmrzlinářství v Budapešti otevře sám. A otevřel. Na zmrzlinu a pro čokoládu si k němu chodili úplně všichni.
Mezi malými zmrzlinovými nadšenci byl i chlapec jménem Petr. Petr miloval zmrzlinu a každý den si našel čas, aby kolem zmrzlinářství prošel- ochutnat nebo se alespoň pokochat. 


Z Franceska se stal starší pán, léta ubíhala, čas se měnil. Už nebylo mnoho důvodů k radosti- začala válka. Francesko svůj obchod musel zavřít. Nenáviděl válku a bál se o své známé a přátele. Kam se ukryjí? A tak dostal nápad. On jim pomůže. Schová je u sebe ve zmrzlinářství. Schoval tam také Petra a jeho rodiče. Dny a měsíce ve sklepě ubíhaly a přišel židovský svátek Chanuka. Lidé ve sklepě přemýšleli, jak by ho alespoň decentně oslavili. Tentokrát s nápadem přišel Petr.


Vyrobil chanukový svícen z tvořítek na čokoládu. Pro své sousedy byl malým hrdinou- mohli oslavit svátek světel.
Skončila zima a na jaře skončila i válka.



Pro své sousedy byl Francesko hrdina. A Francesko byl rád, že mohl pomoci. Opět otevřel svůj podnik a dál prodával zmrzlinu. 


Krásná kniha s krásnými ilustracemi, která jemně seznamuje menší děti s druhou světovou válkou. Děti s touto částí dějin seznamuje bez násilí a bez hrůz. Vše připomínají menší detaily na obrázcích, o kterých už můžou mluvit později dospělí při čtení knihy. Žluté Davidovy hvězdy na kabátech některých postav, obrys letadla, kouř z domu, sbalené kufry sousedů. Na ilustraci, která znázorňuje konec války je i upomínka na slavný budapešťský památník- "Boty na nábřeží Dunaje", který připomíná Budapešťské Židy.
Je to taky příběh o hrdinství- malém i velkém.
Knihu lze předčítat, ale i volně vyprávět podle ilustrací.


Kniha je velmi působivá- díky příběhu a díky ilustracím. Ilustrace doplňují vše "nevyřčené". Text je kratší, kniha je útlá, ale podnětů k vyprávění předkládá opravdu hodně.
Příběh o přátelství, odvaze, o ochotě pomáhat a o hrdinství.
Malý Petr byl tchánem autorky.

Od 4 let výš 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu