Bratři v poli, J. Šrámková, M. Prachatická, Běžíliška

"Ale stejné to není. Hluboko pod zemí pro Dageše tluče Mapíkovo srdce."

Dneska vám představím jednu z našich oblíbených knih. Nejoblíbenější je u nás Mašinka Tomáš, mé knihomolské srdce pláče. Ale naštěstí se do žebříčku probojovávají i jiné, mnohem kvalitnější, kousky.


Bratři v poli vypráví příběh Dageše a Mapíka. Dageš je hraboš. Dageš je zlobivý, ničemný a nikdo ho nemá rád. Dageš je stále sám. Jednoho dne si řekne, že to změní. Už ho nebaví být pořád sám. Všichni ostatní si po večer povídají, společně stolují a jsou prostě spolu. On je sám.


Mapík je sysel. Mapík se přestěhoval z vedlejšího kopce. Mapík se rozkoukává a naráží na Dageše. Už už to vypadá, že bude Dageš opět škodit. Včas se vzpamatuje a nabídne Mapíkovi, že si budou hrát na kamarády. Krásně si hrají na piráty, kovboje, na Formuli 1, na kosmonauty, na rytíře, na Trojskou válku. Tráví spoustu času spolu. Pomalu se ze hry na kamarády stává velké opravdové přátelství.
Jenže Mapík je sysel, a ti v zimě spí.


Jednoho dne si Mapík přestane hrát a začne se ve velkém cpát. Přežije jejich přátelství syslí zimní spánek? Jak zvládne Dageš samotu na sněhu? 


Krásná kniha, která mě okouzlila na Tabooku vloni na podzim. Texty jsou krátké, výstižné, dobře postavené, bez zbytečností- čtou se svižně a udrží v malém posluchači zájem až do poslední stránky. A to takový, že ji přečteme za večer dvakrát.
Jaro a léto zdobí oranžový, pozitivní text, kamarádi si hrají a skvěle se baví. Podzim a zimu modrý, smutnější, o čekání na kamaráda a o naději na brzké shledání. Kniha končí opět jarem a oranžovým písmem plným radosti, skákání a objímání.


Krásný text a příběh je doplněn skvělými ilustracemi- černými perokresbami.
Kniha okouzlí děti i dospělé. Krásný a jednoduchý příběh, nádherné kresby.


od 4 let výš

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu