Kočka plus pes, J. Patterson, Ch. Grabenstein, překlad J. Futera

Než ona krásnější? Co svět je světem,

tak nádherným se nehonosil květem.

(Romeo a Julie, W. Shakespeare)

Pokračování příběhu Molly a Oskara bude hodně o lásce. 

Nadějná kočičí herečka a psí skaut se snaží spojit znepřátelené psy a kočky svým napínavým příběhem s dobrým koncem. Přežili v divočině jen díky vzájemné spolupráci. Oba jsou na to náležitě hrdí a moc by si přáli, aby spolu ostatní zvířata také vycházela a spolupracovala. Naivně tomu věří, ale bohužel realita je jiná. Do parku, kde přežili své dobrodružství, se snaží nalákat další zvířata, která jsou ochotná spolu vyjít. Ukazuje se, že ale do parku nikdo nejezdí a že všichni raději míří do konkurenčního parku, který má jasně dané zóny jednotlivých zvířat a nikdo nesmí za hranici svého území.



Oba se spolu loučí, rádi by zůstali přáteli, ale jejich rodiny umí jen prskat, škrábat, hádat se a rafat.



Najdou k sobě ještě cestu? Zůstanou přáteli, i když jim rodiny hází klacky pod nohy? A co když do toho všeho zamícháme ještě lásku? Samozřejmě zakázanou. A co když na začátku všeho stála také láska? A také zakázaná? A když do toho vhodíme i přírodní katastrofu, kde bez spolupráce vše odnese voda? Jak to všechno asi dopadne?



Kniha je dělena na kratší kapitoly, což jistě ocení všichni malí čtenáři. Mezi textem se nachází moc hezké ilustrace ve formě komiksu, jejichž součástí jsou velmi často vtipy. A to takové, aby je pochopily všechny školní děti. Vtípky oživují text i příběh.


 

Líbí se mi i téma „nepřátelé na život a na smrt“ a absurdita toho. V příběhu je zřejmá i nitka alá Romea a Julie. Po přečtení vyhledejte nějaký jednodušší přepis této tragédie a dětem přečtěte, jak také mohl příběh dopadnout bez spolupráce a v zaslepení nenávistí.

Oceňuji i akci a dobrodružství během záchranné akce v divočině.

Kniha se dobře čte, nenudí a být malým čtenářem, tak jsem spokojená.

 

„Jediná věc, která páchne hůř než mokrý pes, jsou tři tucty mokrých psů.“

„Proč nemůže šnek utíkat? Protože by mu vlály oči.“

„A tak Molly s Oskarem znovu utíkali mezi stromy a snažili se vyhnout přicházejícím útokům.“

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství JOTA.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu