Anatomie od Adama, A. Kay, H. Paker, překlad J. Hlávková


Přiznávám se bez mučení, že se nadšeně připojuji k zástupu fanoušků Adama Kaye. Jeho knihy nejde nemilovat. Možná je to tím, že se pohybuji v zdravotnickém prostředí a nebo mi možná jen sedí jeho styl humoru. Ale jeho knihy jsou vtipné, poučné a naučné. Baví se u nich dospělí, puberťák i ten malý pětiletý tajfun. A ilustrace Henryho Pakera vše skvěle doplňují, vtipné a nápadité. 



A ano je to i nechutné. Ale právě proto to všechny tak baví.



Najdete zde odpověď snad na každou otázku, která by vás mohla napadnou. A i na otázky, na které ani učitelé nezají odpověď. Teda aspoň to tak autor píše. A po přečtení knihy mu i věřím.

V jeho podání i „prach“ zní vtipně, obláček odumřelé kůže a vyloučených mikroorganismů.



O kůži, o srdci, o krvi, o plících, o mozku, o vlasech, chlupech a nehtech, o očích, puse, nosu a uších, o kostech, o svalech, o ledvinách a játrech, o rozmnožování, o mikroorganismech a o životě a smrti.

Kniha vysvětlí, co je to Gluteus maximus, orgán, transplantace, KPR, aorta, krevní skupina, epiglottis, pneumotorax, fonendoskop, amygdala, emoce, droga, onychfagie, noční lagoftalamus, Eustachova trubice, anosmie, spongióza, femur a třmínek, celiakie, puberta, buňka, dědičnost, rakovina nebo třeba anafylaktický šok. 



O kůži a její každoměsíční proměně, proč je mozek v mrazu sobec, proč nepraskat puchýře? (krom toho, že to je nechutné), popis krevního oběhu v obrázku, o škodlivosti kouření, jak vzniká škytavka, kolik váží mozek, hezky znázorněné části mozku, o odlišnostech v lidských mozcích, jak chlupy reagují při různém počasí, o škodlivosti alkoholu i vtipný návod, jak si umýt ruce,

Součástí každé kapitoly jsou Adamovy otásky a Jasná věc nebo kec, kde si přečtete další zajímavosti a vtípky.



Připravte se na nálož informací o lidském těle a také nachystejte své spolubydlící na možnost nečekaných výbuchů smíchu anebo zhnusených výkřiků.

Vtipná a zábavná učebnice anatomie bez omezení věku.


Za možnost recenze děkuji nakladatelství Jota.


Komentáře

  1. Taky máme doma jeho knížky rádi. I když teda teď přemýšlím, že naše databáze knih pro děti jich zase tolik neobsahuje. Většinou si půjčíme z knihovny a přiznávám, že občas něco naskenuji nebo okopíruji na další časy. :-) Ale tak co, nemusím kupovat každou hezčí knížku, kterou vidím. To bych pak kupovala jenom je. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu