Co se děje, když se děje počasí, S. Konečná, T. Marková, M. Bera, Albatros

"Symbolem meteorologie je odpradávna rosnička."

Kniha pro zvídavé děti, které zajímá vše ohledně počasí a jevů, které s počasím souvisí.
Knihou čtenáře provází roztomilá rosnička Rozárka.


V knize zjistíte co se děje, když svítí slunce, je sucho, je moc sucho, je zamračeno, když prší, když moc prší, je bouřka, fouká vítr, když sněží a mrzne.
Ve stručnosti také čtenář zjistí, co je to meteorologie a jak si doma můžeme na meteorologa zahrát.


U slunce se dovíte, proč je pro život důležité, co je fotosyntéza, jak se před sluncem chránit. Co pro živočichy znamená sucho a velké sucho. Naučíte se druhy a názvy mraků a co je to mlha. Jak vzniká duha a proč po dešti voní vzduch. Jak se zachovat při blížící povodni a jak vzniká blesk. Vyčtete, jak poznat, jak daleko je bouřka a co je to hrom. Co dělat a nedělat při bouřce. 


Dočtete se řazení Beaufortovy stupnice a co znamená pocitová teplota. Proč sníh křupe a jestli je sníh vážně bílý. Zaujme vás Mpembův jev a vysvětlí se rozdíl mezi náledím a ledovkou



Celá kniha je rozdělena do přehledných kapitol s výraznými nadpisy. Vše je vysvětleno stručně a co nejjasněji. Autoři se snaží o jednoduchý výklad, nezabíhají do detailů. Pro dospělého to může být až moc zjednodušené, pro děti to je tak akorát.


Ilustrace jsou milé a hezky doplňují text.


S menšími dětmi lze knihu prohlížet a povídat si nad obrázky, určitě z ilustrací pochopí hodně. Starším už je možné podat i složitější jevy a přírodní pochody.


Kniha je určitě zajímavá pro děti i pro rodiče. Vše je podané hezky, mile, jasně a přehledně.
Už vás nezaskočí otázky: Rostliny se umí hýbat? Proč jsou v hlíně praskliny? Co jsou to červánky? Co je to mrholení? Může se na větru cestovat? Jak vypadá vločka? Jak moc těžká  může být kroupa? Existuje i barevný sníh?

Užijte se "rosničkování" spolu s dětmi.

4-8 let 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu