Začarovaný Hvozd, K. Smolíková, E. Kuchynková, Pikola

"Končina je zapomenutý kraj, do kterého málokdy někdo cizí zavítá. Proč by to taky dělal, když zde všechny cesty končí?"


Příběh nás zavede do Končiny a nedalekého temného Hvozdu. Hvozdu se všichni bojí, kdo do něj vstoupil, už se nikdy neobjevil. Ve vesnici žijí s vesničany i dvě děti, dívka Luna s měsíčním znamením na čele a chlapec jménem Bolech. Bolech je nalezený sirotek a o svém původu neví nic. Luna je zase jako jediná ze svých sourozenců světlovlasá. Oba se cítí ve vesnici nevítáni.


Oba kamarádi jsou stateční, několikrát vesnici zachrání, nebojí se kvůli tomu jít ani do začarovaného Hvozdu. Zde si vytvoří i nová přátelství se zdejšími lesními duchy.


V průběhu příběhu se rozmotává i minulost Bolecha a Luny. Nic není takové, jak to vypadá.


Fantasy mám ráda, s chutí jsem si tuto dětskou variantu přečetla a musím říct, že moc hezké. Je to psáno pro děti, mladší školní věk. Příběh je rozdělen do několika kapitol, na začátku každé kapitoly je lehké zopakování toho nejdůležitějšího z kapitoly předchozí. Být to v knize pro dospělé, tak mi to vadí. Pro děti to je praktické. Text je složen z jednoduchých vět, postavy jsou zapamatovatelné. Ilustrace vše dokreslují. Kniha má mýtický, pohanský nádech.
Příběh má potenciál, možná je škoda, že se celý tento příběh nerozepsal do více knih. Ale zase děj ubíhá plynule, nenudí.
Za mě milé překvapení a rozhodně se těším na další díl.

od 7 let výš 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu