Jez jako kanec, L. Bakonyi Selingerová, A. Ceccarelli


K snídani donut politý čokoládou a posypaný barevnými lentilkami, k obědu hranolky s kečupem, k svačině sušenky zapité fantou, k večeři hamburger nebo zase hranolky zajedené donutem se svítivě žlutou polevou. Vše proložené bonbónky a lízátky. Nějak takhle možná vypadá vysněný jídelníček našich ratolestí.



A proč to není zdravé? A proč nemůžu jíst jenom sladké? A proč je zelenina důležitá? A proč je to nezdravé, když mi to tak chutná? A proč je to tak dobré? A proč nemůžu každý den chipsy? A proč musím ovoce? A proč je brokolice zdravější než hranolky? A mnoho dalších otázek, které se vám sypají na hlavu.

S odpověďmi, příklady a nasměrováním vám může pomoct právě knížka Jez jako kanec.



Příběh kance Bódi, který od rána do včera tláskal jen sušenky, limonády, hranolky, hamburgery, zmrzlinu, mraženou pizzu, polévky z pytlíku a instantní omáčky.

Vše mu moc chutnalo, jen ho často bolelo bříško, prděl, měl špatnou náladu a byl pořád táák unavený. Cestou z nákupu jednou potkal Vilmu. Vilma byla štíhlá, měla ráda sport a dobré zdravé jídlo. Bódi si skoro ani nevšimla. Tedy všimla- lekla se ho, měla dojem, že je před ní pašík bez domova, podala mu pár korunek na ovoce a zeleninu a rychle běžela dál.

Teď bylo potřeba, aby se Bóďa zamyslel nad sebou a nad svým tělem. Jedině tak vedla cesta k Vilminu srdci 😊



Vedle příběhu Bódi a Vilmy se čtenáři dozví více o fungování trávící soustavy, o minerálech a vitamínech, o tom, jakou cestu k nám podstoupily některé potraviny, o tom, co je sezónní zelenina a ovoce, co je farmářský trh a fairtrade.

Součástí knížky jsou i písničky „šité“ na míru jednotlivým kapitolám. Můžete si je zahrát spolu s dětmi, poslechnout si je na youtubu (zadejte Jez jako kanec) nebo načíst přes QR kód.



Čtení o přístupu k jídlu, o jeho prospěšnosti i škodlivosti pro děti předškolního věku a mladšího školního věku.

A jak se říká „všeho s mírou“, platí to i zde. Pravidlo 80:20 zdravé a méně zdravé každý den a budete jako rybičky 😊

Za možnost recenze děkuji nakladatelství Jota.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu