Mařenka už říká Ř, E. Stará, M. Starý, 65.pole

"Na nanuk si sedla vosa, nastydla se, byla bosa.
Z nanuku má nohy chladné, víc už ji to nenapadne!"

S logopedií se u syna potýkáme už tři roky. Konečně letos v lednu přišel finální zlom, naskočilo R i Ř a my byli propuštěni z poradny. Vedle úkolů a textu z poradny trénujeme i na knihách. V tomto ohledu mě okouzlilo duo Stará-Starý. První seznámení a okamžitá špička v žebříčku našich nejčtenějších knih  byla kniha Šedík a Bubi. A k naší domácí logopedii si vždy ráda přizvu Mařenku. Typická ilustrace a absence nudy.


V knize najdeme všechna písmena české abecedy. Děti se zde učí výslovnost jednotlivých hlásek, ale také jejich použití v mluveném slově, popisu či příběhu.
Jedna dvojstránka- jedna hláska.  


Ke každé hlásce zde najdete slova k procvičování, na míru napsané básničky- velmi povedené, a bublinu s úkoly. Úkoly se různí a nenudí. Vyprávění podle obrázků, hledání dvojic, počítání, grafomotorika, popis, hledání věcí v obrázku, obrázkové čtení, hledání rozdílů, na konci knihy i hra.


Kniha je určena ke spolupráci dospělého s dítětem. Ať s rodičem, pedagogem či logopedem.

 
Text je vhodný i pro první čtenáře.


Vedle logopedického zpracování musím vyzdvihnout i ilustrace. Každý obrázek vystihuje věci, zvířata, děje kolem dané souhlásky. Mile a vtipně vyvedené.


Kniha skvěle dokáže zaujmout širší věkovou škálu. Tříletý vyhledává, popisuje a lehce ho trénuji na mluvu, opravuji, poslouchám. Čtyřletá s nadšením plní úkoly a opakuje slova a básničky, s nejstarším trénujeme vše dohromady a stále se u knihy nenudí.


Toto duo doopravdy doporučuji, jejich knihy nemohou být nikdy krokem vedle.


I logopedie může být zábavou a ne trestem.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu