Dům myšek- Pouť, K. Schaapman, Meander

"Ty nitě můžeme prodat krejčímu,"řekne Sam. "A ten atlas do knihkupectví."

Naše první setkání s tímto krásným projektem. O domu myšek jsem toho slyšela už hodně, ale ještě jsme se k němu nepropracovali. Až teď.
Pouť je už několikátým dílem o myškách Samovi a Julii. Oba jsou rozdílní, a ta jejich rozdílnost je spojuje. Julie bydlí sama s maminkou, nemá tátu, ani babičku ani dědečka. Je paličatá a zvědavá. Sam bydlí s mámou, s tátou, bratříčky a sestřičkami. Má dva dědečky a dvě babičky, několik tet a strýčka. Je nesmělý a poslušný. 

"Čeho má Sam hodně, má Julie málo a naopak. Jsou to nejlepší kamarádi a o všechno se spolu dělí."


Jejich nejnovější dobrodružství se odehrává na pouti. Ale než se vydají na pouť, musí si sehnat nějaké penízky na atrakce. A s tím jim pomůže vetešník. Nabídne jim věci, které má navíc. A když je prodají, rozdělí se o výdělek s vetešníkem a budou moci vyrazit za zábavou.
Příběh ukazuje dětem i praktické a nutné stránky života. Nejdříve si museli prací penízky vydělat, a až pak se mohli jít bavit. A také o tom, že to není jednoduché ani pro maminku, která je sama na Julii. Občas musí pomoct i někdo na hlídání.


Házení míčků, autodrom, strašidelný zámek, horská dráha, kolotoč, cukrová vata. Tím vším vás provedou myšky v působivém obrazovém doprovodu.
Vše jsou reálné kulisy, vytvořené z kartonu a textilu. Každá stránka je dotažena k dokonalosti. Je pravda, že i děti zaujmou hlavně obrázky víc než text.


V Nizozemí, odkud knížka pochází, mají myšky velký úspěch. Mají své muzeum, několik knih, prodávají se jako hračky a můžete je mít i v mobilu.


Rodiče bude zajisté bavit hledání detailů... Ve stánku s dobrotami najdete čokolády Hershey's. A jelikož je Sam židovská myška, tak mi to přišlo i vtipné (tento výrobce čokolád vyráběl takzvané nouzové čokolády za druhé světové války vojákům. Prý byly ale odporné a posměšně se jim říkalo "Hitlerova tajná zbraň"). Dalším detailem jsou krabice od banánů, nejčastěji značky Chiquita. V knihkupectví si všimněte vystavené knížky "Dům myšek, Sam a Julie" (první knížka). U krejčího mě pobavila soška Eiffelovy věže z Paříže- města módy, nebo plakátek na domě "hledá se kočka". A mnoho dalších milých a vtipných detailů.


Kniha nás rozhodně zaujala, potěšila i pobavila. 


Celý domeček působí útulně, domácky, má uklidňující účinek, žádná pestrobarevnost či nadbytek vjemů. Moc hezký projekt. Na YouTube si můžete najít i návody na výrobu domu myšek, či v nakladatelství Meander se zúčastnit workshopu.


3-10 let

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu