V pořadu Události Komentáře proběhl rozhovor s šéfredaktorem Albatrosu a autorkou knihy Chci číst jako máma s tátou o dětských knihách, dětském čtenářství a jak děti přivést ke knihám. Sepsala jsem souhrn z pořadu a na konci článku máte odkaz na video.

Cesta dětí ke čtení

Česko má nejhustší síť veřejných knihoven na světě, Češi rádi a hodně čtou- 4x převyšují evropský průměr a dětské knihovny jsou zde dobře uzpůsobené dětem, mají dětské koutky, studijní koutky a pořádají různé akce
S rozhovoru s Petrem Eliášem (šéfredaktor Albatrosu) a Hanou Havlínovou (spisovatelka- Chci číst jako máma s tátou) vyplývá, že dětská kniha má těžkou konkurenci počítačových her, mobilů, tabletů a televize.  Ale stále by měla mít svoje pevné místo v možnostech trávení volného času dětí.
Dětská kniha pomáhá čtenáři naučit se nakládat s informacemi, přibližuje mu svět kolem a činí ho zajímavějším a atraktivnějším.
Děti je třeba ke čtení motivovat, ukázat jim, jak je užitečné umět číst, jak je příjemné být nezávislý a přečíst si a vybrat si, co sami chtějí, ukázat jim, že rodiče mají radost ze šikovného čtenáře.

Nejklíčovější se ukazuje rodina, motivace rodiny, přístup rodiny ke čtení, obklopení knihami v rodině a vzor rodiny.

Návyky ve výběru knihy se moc nemění, stále je tu klasika (Mraveneček, Pů, krteček), aktuální moderní trendy a něco mezi, kde se nejčastěji nachází ta dobrá dětská literatura.
Knihy ke čtení vybírají jak rodiče, tak i děti. Rodiče většinou zajímá obsah, děti forma. Dobrá kniha musí zaujmout obojím.

Je důležité vytvořit návyk již v útlém dětství!


Nezastupitelnou roli hrají rodiče!


https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/219411000370510/obsah/695480-jak-motivovat-deti-ke-cteni

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu