Chovejte se jako Harry Potter, C.S. Burdetová, překlad J. Řihánková



Pokud vám pojmy jako Wingardium Leviosa, Expeliarmus, Expecto Patronum, Petrificus Totalus nejsou cizí, vyjmenujete víc jak tři hrdiny z prostředí Bradavic a umíte si představit Bleskobrk nebo Huláka či Lotroskop, mohla by vás kniha zaujmout. Já okolo ní chvilku přešlapovala, a nakonec se mi stejně do ruky dostala. Asi Accio.

Na druhou stranu, pokud netušíte nic o Bradavickém expresu a Denním věštci, nevadí. V knize najdete odkazy na filmy i knihy a později svou zásadní neznalost můžete lehce dohnat.

Kniha není průvodcem po světě Harryho Pottera ani zapomenutým příběhem. Spíš je z kategorie Osobní rozvoj.

Kniha je rozdělena do dvaceti šesti kapitol, v kterých nám autorka předkládá vlastnosti, způsob chování či um hlavního hrdiny, které by se mohly hodit v každodenním životě. Kapitolky jsou krátké. Na úvod každé kapitoly je citace z filmu nebo knihy. První půlka kapitoly čtenáře seznámí s vlastností nebo chováním, které se autorce na Harrym nebo jeho blízkých líbí. V textu jsou odkazy na filmy i knihy. V závěru se pokusí zavést tuto vlastnost do běžného života tak, aby to bylo jasné a snadné. A na konci kapitoly je vždy sladká tečka, tedy spíš rada Potterhead.

Věkově bych knihu zařadila pro starší děti a dospívající.

Líbí se mi malý formát knihy, jemné ilustrace i rozdělení kapitol.

Rozhodně vyzdvihuji snahu autorky ukázat čtenářům, že být jiný nevadí (brýle, jizva, mezera mezi zuby), že se ke zvířatům chováme s respektem, že vše, co je na TIK TOKU není správné a rozumné a že velká část příspěvků na sociálních sítích je pouze pozlátko. Plus další a další drobné rady do života.

Na závěr knihy čtenáře čeká test „Jaký jste profesor z Bradavic“.

Nechte se inspirovat Harryho vytrvalostí, odvahou, skromností a velkorysostí. Mějte vždy pohotovou odpověď, svůj styl a spojte se se světem zvířat. Inspirujte se britským klidem a věřte, že občas obejít pravidla není na škodu.

„Buďte v době reality show a influencerů jako Harry- skromní a pokorní! Nehoňte se za „lajky“: váš oběd, vaše procházka nebo poslední prázdninová destinace opravdu nezajímá celý internet.“

„Pokuste se jako Harry obklopit spolehlivými lidmi, kteří mají stejné hodnoty jako vy, ale kteří vás budou umět popostrčit, napravit vaše vidění světa a otázkami nastavit různé úhly pohledu.“

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství JOTA.


 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Huňatá čuňata