Kdo roste v parku, K. Michalicyna, O. Bula, Host

""To by mě zajímalo, komu se podobám já. Kým budu, až vyrostu?" přemýšlel malý semenáček a začal se rozhlížet po okolních stromech."

Ilustrace Oksany Buly jsou nádherné. První knihu, kterou jsme četli s jejími obrázky byla Jedlička se narodila. Ilustrace krásné, příběh ale slabší. Vůbec se doma nechytl, nezaujal. Dlouho jsem otálela s další knihou. Teď se nám do ruky dostala tato. Kdo roste v lese. A je vážně nádherná.

 

Ilustrace krásná, to byla sázka na jistotu. Ale zde se povedl i příběh.

Malý semenáček roste v parku a pozoruje dění kolem sebe. Všichni k někomu patří, každý má k sobě někoho stejného nebo podobného. Jen on nic. Neví, ke komu pasuje. A tak se začne vyptávat stromů v parku.

Příběh je krásný, poetický, milý, něžný a má šťastný konec. 


Malí čtenáři se seznámí se základními stromy z našich parků, se základními rysy. Naučí se stromy poznávat a dozví se i něco málo navíc.


Pro malé botaniky ideální dárek.
Zjistí jak vypadají jarní náušnice z jehněd, že žaludy chutnají veverkám a divočákům, květy jeřábu nevoní, že plody lípy krásně praskají pod nohama, plody javoru mléče nás změní v nosorožce, že jasan je magický strom, javor klen má dřevo růžové jako kůži, že kaštan se jmenuje jírovec, že z topolu může sněžit i v zimě a z vrby lze uplést košík. Informace jsou podány odlehčeně pro menší děti- aby se u čtení nenudily.


Velmi příjemně se kniha předčítá, děti se u ní zklidní, obrázky jsou jednoduché a při tom krásné.


A konec je přešťastný. Dcera miluje šťastné konce, takže o semenáčku teď čteme denně.


Děti se seznámí s jedenácti nejběžnějšími listnatými stromy. Zapamatují si, jak vypadá kůra, listy, květy a plody.


Nás okouzlila a vřele doporučuji dál.


Komentáře

  1. Tuhle knížku má hrozně ráda naše Simča. :) Sama už čte a musím říct, že mám fakt radost z toho, že jí to baví. :) Dokonce až mě s tím kolikrát trochu štve, protože dává čtení přednost před povinnostmi. :) Ale tak zase jí motivuji tím, že jí dávám takové drobné brigády, jestli se to dá tak říci. Tedy to, že jí za splněné úkoly a dobrý prospěch odměňuji dalšími knížkami. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu