Sněhová sestřička, M. Lunde, L. Aisato, Host

"Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána nejkrásnějším dnem v roce. Jenže letos je vše jinak."

Kniha, po které jsem šáhla hlavně kvůli ilustracím Lisy Aisato. Lisa Aisato nás okouzlila už knihou O dívce, která chtěla zachránit knížky.
Sněhová sestřička je nádherný něžný, lehce smutný, příběh o smrti a srovnávání se s ní.


Juliánovi zemřela v létě starší sestra. Stal se z něj zamlklejší a méně přístupný chlapec, než jakým býval dřív. Doma je také vše chmurnější a nikdo nevyhlíží Vánoce a nechystá adventní výzdobu. Jednoho dne potká Hedviku. Dívku, která miluje život, smích a bruslení. Okouzlí ho svou nakažlivou dobrou náladou a krásně vyzdobeným domem, kde je radost trávit odpoledne. V každém pokoji je výzdoba, adventní věnec a celým domem voní horká čokoláda se skořicí. Je zde útulně a mile.


Ale vše je malinko jinak, než jak na první pohled vypadá. Kdo je starší pán, který chodí na zahradu Hedvičina domu, ale nikdy nejde dál? Proč je Hedvika stále sama doma a o rodině jen vypráví? Proč Julianovi rodiče vypadají spíše jako atrapy "původních" rodičů? 


Příběh s vánoční atmosférou, kde se střídá smutek a radost, dojetí a smích, smrt a život. Krásně vyváženě napsáno. Ani drama ani komedie. Ani vánoční kýč či srdceryvný "doják".


Konec se někomu může zdát smutný, nevánoční. Mě ten konec ale dojal k slzám. Dopadlo to jak mělo, rodina se dostala do harmonie a překonali těžkosti ze ztráty člena rodiny. Příběh byl nádherný. Ilustrace dechberoucí. Ilustrace, na které se můžete dívat donekonečna. Moc krásná kniha. Pro děti- to co je dnes, nemusí být zítra. A že Vánoce nejsou o darech. Pro rodiče- co mají doma dnes, nemusí mít zítra. A že Vánoce nejsou jen o stresu z úklidu a pečení.

Nechte se dojmout, potěšte oči i duši a knihu si přečtěte!


Nádhera!

od 4 let výš

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu