Dívka, která chtěla zachránit knížky, K. Hagerup, L. Aisato, Knihy Omega 

"Zítra mi bude deset let, pomyslela si. Bojím se. Ale jak mohu mít strach z něčeho, o čem nic nevím. "

Knihu jsem pořídila naslepo přes bazar na internetu, zaujala mě názvem, obrázkem na přebalu a pozitivními recenzemi.

Podle názvu jsem soudila, že to bude kniha ideální pro knihomoly, možná nějaká s prvky snů či jemného fantasy. Ale opak je pravdou. Příběh se odehrává tady a teď (ať jste kdekoliv v jakýkoliv čas), příběh, který se může stát každé holčičce či chlapečkovi. Příběh o vášni ke čtení, o snaze zachránit nezachránitelné a také příběh o smutku ze stárnutí a strachu z konce.
Příběh o Anně, která miluje knihy a čtení. Po škole ráda chodí do knihovny a přátelí se se starší knihovnicí. Anna má občas sen, z kterého má těžkou hlavu- sen o tom, že zestárne a už nebude. Má mít za nedlouho desáté narozeniny a vůbec se na ně netěší.
Jednou zajde do knihovny a zjistí, že knihy, které dlouho nikdo nečte se ničí. A tak se rozhodne je zachránit.
Půjčí si padesát knih a během měsíce je všechny přečte. Má ohromnou radost, že alespoň některé příběhy a někteří hrdinové nezemřou spolu s knihami. Ale po padesáti přečtených knihách má hlavu úplně plnou a už ani list se jí tam nevejde. A tak jí knihovnice podstrčí ještě jednu knihu k záchraně.

Kniha o chlapci, kterému umře babička. Ale kniha nemá konec. A tak se spustí velké pátrání po poslední stránce. Nikdo neví, kdo je autor, nikdo neví, jak to skončí.

Text je spíš strohý, pro menší čtenáře ideální, na každé dvoustraně je text i obrázek. Lze tedy předčítat i prohlížet. Ilustrace jsou nádherné. Příběh by šlo ještě určitě dopilovat. Ale moje dcera na něm nevidí chybu. Každý večer čteme 2x o Anně a knížkách.
Celý příběh vlastně končí na začátku této knihy.
Pro malé čtenáře a i pro malé psavce, kteří si mohou knihu o chlapcovi a jeho babičce zkusit dopsat.
 Reálný příběh, který na vás zapůsobí až snově- díky ilustracím i díky myšlence a tématu.

Kniha pro malé i velké, jemná, milá, příjemná a s krásnými ilustracemi.

Od 3 let k prohlížení a k předčítání

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu