Dům číslo 226, J. Šrámková, A. Tachezy

"To jsou dotazy, copak to neznáš? Kromě koníků byly samé kočáry s panenkami."

Knihou a příběhem domu 226 nás spolu s malou Dorotkou provádí nevšední vypravěč, obří pachole. Obří pachole ze secesní fasády, které z ní sestupuje vždy ve chvíli, kdy se uvnitř nenachází žádný dospělý. Projde se po zahradě, podělí se o vzpomínky a o příběhy předešlých obyvatel domu.


Osmiletá Dorotka je již šestá generace v tomto domě, který byl postaven roku 1911. A od toho roku je na fasádě i obří pachole. Po překonání počáteční nedůvěry hltá Dorotka jeden příběh za druhým. 


Povídání o prapradědečkovi, který nechal dům postavit, o tom, co se dříve nosilo, kde se jezdilo na sáňkách, co to byly merendy s kafíčkem a cukrovím, kdy vzlétaly dvouplošníky, o tatínkovi na kolečkových bruslích, o rodinných mazlíčcích, o Kirillovi a stoletém smrku.

"Co je to rádiovka? To jsou takové čepičky s malou anténkou. Mají nahoře takový ťuflík, nopek, čprdlík, šlahounek, chápeš?"


"Každý dům má kromě adresy i svůj příběh. Někdo ho postavil, někdo v něm žil, myl okna, psal domácí úkoly a vysadil stromy v zahradě. V každé ulici musel stát jeden dům jako první a každá prababička byla jednou malá holka."

Ilustrace jsou originální koláže s dobovými fotografiemi. Něco mezi fantazií a dokumentem.


Krásná kniha, která se četla sama. Milé nostalgické čtení, pohlazení na duši, třešnička na dortu, zahřátí u srdce, chuť se sejít s celou rodinou u jednoho stolu. Tohle vše ve mně zanechala po přečtení. K tomu dobové fotografie skvěle dokreslené do harmonického celku. 


Jen by mohla mít kniha klidně dvakrát tolik stran. Dvakrát tolik potěšení.
Pro mě krásná a výjimečná, originální kniha pro mladší čtenáře.


Zlatá stuha 2018 za ilustrace pro děti.
V seznamu pro školní rok 2017-2018 Nejlepší knihy dětem.


Babičky a dědečkové mají co vyprávět a vyprávějí rádi. Jen čekají, až je někdo pobídne, až bude mít někdo zájem. K Vánocům patří i velká rodinná setkávání, ideální příležitost k předávání příběhů.


7 let a výš

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu